حجتالاسلام نوری با تبیین مفهوم دائمی بودن امتحانات الهی، ولایتپذیری را از دشوارترین آزمونهای تاریخ اسلام دانست و با بازخوانی تجربه صدر اسلام، هشدار داد که بیتوفیقی در این آزمون، خطری همیشگی برای امت اسلامی است.
در دومین جلسه از سلسله مباحث «در سایهسار ولایت»، حجتالاسلام نوری با تبیین مفهوم دائمی بودن امتحانات الهی، ولایتپذیری را از دشوارترین آزمونهای تاریخ اسلام دانست و با بازخوانی تجربه صدر اسلام، هشدار داد که بیتوفیقی در این آزمون، خطری همیشگی برای امت اسلامی است.
حجتالاسلام نوری در دومین جلسه از سلسله مباحث «در سایهسار ولایت» که با محوریت موضوع ولایتپذیری برگزار شد، با بیان اینکه انسانها در تمام طول زندگی در حال امتحان شدن هستند، گفت: «از سلامت و ثروت گرفته تا فقر، بیماری، مسئولیت اجتماعی، موقعیت خانوادگی و حتی روابط روزمره، همه ما در حال آزمون الهی هستیم.»
وی ادامه داد: «مهمترین و سختترین امتحانی که در مسیر بندگی برای ما رقم میخورد، امتحان ولایت است؛ امتحانی که بسیاری از مسلمانان در صدر اسلام، پس از رحلت پیامبر اسلام(ص)، در آن مردود شدند.»
این استاد حوزه، با اشاره به شرایط مسلمانان در زمان رسول خدا(ص)، افزود: «در دوران سخت فقر و غربت اسلام، بسیاری از مسلمانان امتحان خود را خوب پس دادند، اما پس از رحلت پیامبر و در زمان جانشینی امیرالمؤمنین علی علیهالسلام، همین مسلمانان در آزمون ولایت لغزیدند و نتوانستند آن امام معصوم را همانند پیامبر تبعیت کنند.»
او تأکید کرد: «صحنه که عوض شد، مرد میدان بودن سختتر شد. پیروی از علی علیهالسلام برای بسیاری از مسلمانان دشوار آمد و آنها مسیر پیامبر را نیمهکاره رها کردند. این یعنی امتحان ولایت، امتحانی است که صرفاً با حب، حل نمیشود؛ بلکه اطاعت عملی و شناخت درست لازم دارد.»
حجتالاسلام نوری با اشاره به تداوم این امتحان در طول تاریخ و حتی در زمانه معاصر، اظهار داشت: «بر ما لازم است که از این تجربه تاریخی عبرت بگیریم. مبادا در امتحان ولایت، آنگونه که پیشینیان کم آوردند، ما نیز توفیق تبعیت و بصیرت را از دست بدهیم.»
وی در پایان از مخاطبان خواست تا خود را با این معیار ارزیابی کنند و افزود: «همه ما باید به خود نمره بدهیم. در عصر غیبت نیز ولایتپذیری جلوههای خاص خود را دارد. معیار حقگرایی، پیروی از ولیّ زمان است؛ چه در میدان سیاست، چه در عرصه فرهنگ و چه در بستر اخلاق فردی.»