به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «سرگذشت یک خیابان؛ سیر شکلگیری خیابان سی تیر» پژوهشی از مریم میرزایی از سوی انتشارات خانه فرهنگ و هنر گویا به نمایشگاه سیوششم آمده است.
در ابتدای این کتاب آمده است: خیابان از دو بخش «خیاو» و «بان» ساخته شده که خیاو در فارسی به معنی جای سرسبز و پرآب یا به تعبیر شاعرانهاش گلگشت بوده است. بان هم به معنای نگهبانی و هم آب است. پیشتر واژه خیابان تنها برای راههای کاملا راستی به کار میرفت که به شیوهای مهندسیشده در باغهای کاخها و خانههای بزرگ میساختند.
این کتاب در چهار فصل به شرح «دوره اول: قبل از توسعه تهران در ۱۲۸۴ ق»، «دوره دوم: پس از توسعه تهراندر ۱۲۸۴ ق تا پایان دوره قاجار (۱۲۸۴-۱۳۴۳)»، «دوره سوم: پهلوی اول (۱۲۰۴-۱۳۲۰) ش»، «دوره چهارم: پهلوی دوم (۱۳۲۰-۱۳۵۷) ش»، «دوره پنجم: جمهوری اسلامی (۱۳۵۷ ش تاکنون)»، فصل دوم: ادیان خیابان (نیایشگاهها و اماکن)، «بخش اول: زرتشتیان»، «بخش دوم: کلیمیان»، «بخش سوم: مسیحیان»، «مسیحیان پروتستان، انجیلی پرسبیتارپن»، «مسیحیان پروتستان، آدونتیست»، «بخش چهارم: مسلمانان»، فصل سوم: مهمترین بناهای عمومی فرهنگی، «بخش اول: موزهها»، «بخش دوم: بناهای مرتبط با کشورهای خارجی»، «بخش سوم: بناهای عمومی مهم»، «بخش چهارم: خانههای با ارزش محدوده»، «بخش پنجم: مراکز تجاری؛ کافهها و رستورانها و فروشگاههای تاریخی.» [تدوین شده است.]
مولف در سخنی با خوانندگان آورده است: مطالعه چهارسالهای که کتاب حاضر محصول آن است، در ابتدا با هدف معرفی و تحلیل معماری بناهای شاخص خیابان سی تیر و میرزا کوچکخان آغاز شد. چندی بعد در جریان پیشرفت مطالعه سوالی مهم مطرح شد که «چرا بعد از توسعه شهر تهران در دوره ناصری اغلب غیرمسلمانان و پیروان ادیان الهی در گرداگرد این خیابان تجمع کردند و چرا شماری از اولین نیایشگاههایشان خارج از حصار قدیم شهر در محدوده این خیابان ساخته شد؟»
درواقع حوادث و اتفاقاتی که در این خیابان روی داده و مردمانی که در آن زندگی کردهاند، مهم هستند و این مردمان یک محله هستند که بنا به احتیاجات و نیازهایشان تعیین میکنند که چه ساختمانی و با چه نوع کاربری احتیاج دارند. چه بسا مهمترین مولفهای که باعث ساخته شدن این بناها در کنار هم و شکلگیری این خیابان شده است، همین ویژگی بوده باشد.
کتاب «سرگذشت یک خیابان: سیر شکلگیری خیابان سی تیر» پژوهش مریم میرزایی با ۳۰۸ صفحه، شمارگان ۵۰۰ جلد و بهای دو میلیون و هفتصد تومان در غرفه خانه فرهنگ و هنر گویا واقع در راهرو ۲۴ غرفه ۲۸ در دسترس بازدیدکنندگان سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قرار دارد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به صورت فیزیکی از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برگزار میشود. همچنین این رویداد به صورت مجازی نیز در https://book.icfi.ir برگزار میشود.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ساعت ۱۰ صبح تا ۸ شب (در روزهای پنجشنبه و جمعه تا ۹ شب) باز و پذیرای علاقهمندان است. این رویداد فرهنگی فرصتی استثنایی برای دسترسی به آثار متنوع، ارتباط با ناشران برجسته و مشارکت در برنامههای فرهنگی برای اهالی تاریخ است.
۲۵۹