فاطمه مهاجرانی شامگاه ۱۳ اردیبهشت در نشست مشترک با فعالان اقتصادی استان کرمان گفت: ایکاش ما طوری حکمرانی کرده بودیم که امروز به جای صحبت درباره مشکلات، از دستاوردها با هم گفتوگو میکردیم.
وی به فضای سنگین ضدبخش خصوصی در سالهای ابتدایی پس از انقلاب اشاره کرد و آن را یکی از دلایل تأخیر در اصلاح ساختار اقتصادی کشور دانست.
مهاجرانی تصریح کرد: در آن دوران، اگر کسی کارخانهدار بود، در رسانهها با صفات منفی معرفی میشد. همین نگاه موجب شده تا روند اصلاح حکمرانی تا امروز به درازا بکشد.
سخنگوی دولت با تأکید بر دشواریهای اصلاح ساختار اقتصادی در شرایط کنونی، گفت: ما با واقعیتی روبهروییم که بخشی از جامعه دچار فقر شدید است و ناچاریم در بازار مداخله کنیم؛ در حالی که در بسیاری از کشورها بازارها خودتنظیمند.
وی به تناقضهای موجود در سیاستگذاری از جمله ممنوعیت صادرات برخی اقلام در برخی ایام سال بهرغم تأکید قانون بر آزادسازی تجارت اشاره کرد و گفت: بازار یک موجود زنده است، اما ما گاهی به دلیل شرایط خاص اجتماعی مجبور میشویم خلاف مکانیزم طبیعی بازار عمل کنیم.
مهاجرانی همچنین به نقش دولت در شرایط کنونی پرداخت و گفت: انکار نمیکنم که بخشی از دولت به این نوع مداخلات عادت کرده است. بعضی وقتها هم واقعاً نمیداند باید چه کار کند.
وی در بخش دیگر سخنان خود از فعالان اقتصادی خواست تا پیشنهادهای مشخص و عملیاتی برای اصلاح رویهها، بویژه در حوزههایی مانند گمرک، تعهدات ارزی و تنظیم بازار ارائه دهند و خطاب به فعالان اقتصادی گفت: شما در میدان عملید و بهتر از هر کسی مشکلات را میشناسید. دولت بیرون از فرایند است و گاهی صدای شما بدرستی شنیده نمیشود.
وی گفت که اینگونه نشستها میتواند به تفکیک مسائل و تسهیل روند حلمسئله کمک کند و تأکید کرد: بیایید به جای کلیگویی، مشکلات را دقیق و جزئی بیان کنیم؛ مثلاً در مورد گمرک بگوییم مشکل کجاست و راهکار چیست.
با بخش خصوصی همکشتی هستیم، نه مقابل آن
سخنگوی دولت، در ادامه سخنان خود بر لزوم پرهیز از تصمیمگیریهای ناگهانی در حوزه معیشت تأکید کرد و گفت: تعداد زیادی از مردم، معیشتشان بشدت تحت تأثیر تصمیمهای اقتصادی قرار میگیرد. ما نمیتوانیم ناگهانی عمل کنیم؛ این به زیست عدهای لطمه میزند.
وی تأکید کرد که تغییرات مؤثر باید «آهسته، پیوسته و معطوف به هدف» باشد؛ همان الگویی که در اصلاحات اقتصادی و نظام اداری باید دنبال شود.
مهاجرانی با اشاره به ناکارآمدیهای اداری گفت: هیچکس تردیدی ندارد که نظام اداری ما دچار مشکلاتی است. متأسفم که دولت نتوانسته راه را برای رشد بخش خصوصی هموار کند. بنابراین اگر دستش را نمیگیریم، حداقل باید پایش را رها کنیم.
وی با اشاره به اینکه برخی مقررات حاصل دغدغه نهادهای دیگرند، گفت: گاهی برای حل یک نگرانی، قانونی تصویب میشود که مشکل جدیدی برای فعالان اقتصادی ایجاد میکند. اینجاست که گفتوگوی دقیق و جزئینگر اهمیت پیدا میکند.
سخنگوی دولت از بخش خصوصی خواست تا مشکلات را با جزئیات و راهحلهای پیشنهادی مطرح کنند و گفت: کسی که در میدان عمل است، بهتر از هرکس میداند کدام تصمیم چقدر روی صادرات، تولید یا اشتغال اثر میگذارد. نباید فقط از منظر دولت به مسائل نگاه کرد؛ ما همه در یک کشتی هستیم.
مهاجرانی همچنین به ظرفیتهای استان کرمان در حوزه گردشگری و صنایع کوچک و متوسط اشاره کرد و گفت: کرمان با تنوع زیستمحیطی، آثار تاریخی و صنایع موجودش، ظرفیت فوقالعادهای برای گردشگری صنعتی دارد. برنامه لبخند ۱۴۰۵ میتواند نقطه عطفی در این حوزه باشد.
وی همچنین تأکید کرد که اگر موضوعاتی در سطح ملی نیاز به پیگیری داشته باشند، شخصاً آمادگی پیگیری دارد و صدای بخش خصوصی را به بدنه تصمیمگیر دولت منتقل خواهد کرد و افزود: نیاز به اصلاح داریم، ولی این اصلاح باید با همراهی و درک متقابل انجام شود؛ نه با دستور و اجبار.
وی درباره برخورد پلیس امنیت اقتصادی با کارآفرینان نیز گفت: واقعاً بعنوان یک شهروند، نه فقط یک سخنگو، خجالت کشیدم. چرا باید با فعال اقتصادی اینطور رفتار شود اگر کسی تخلف کرده است، حرفی نیست. ولی اینکه با تغییر قوانین، تعابیری شکل بگیرد که به جای حمایت، احساس تهدید به کارآفرین منتقل شود.
در بخش دیگری از سخنان، سخنگوی دولت به دو محور اصلی برنامه رئیسجمهور یعنی عدالت آموزشی و عدالت بهداشتی، اشاره کرد و گفت: این دو مقوله در جنوب استان کرمان بسیار حیاتیاند. سازمان برنامه نیز طرحهایی را در این زمینه آماده کرده است.
انتهای پیام