به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در دورههای یازدهم و دوازدهم در دیدار نوروزی که روز گذشته با حضور جمعی از وزیران و استانداران ادوار دولت، فعالان سیاسی و اجتماعی و رسانهای، مدیران اقتصادی و چهرههای فرهنگی برگزار شد، با اشاره به اعلام آمادگی ایران و آمریکا برای انجام مذاکره اظهار داشت: قاعده این بود که ترامپ ابتدا از لحاظ اصول اخلاقی و انسانی و سیاسی عذرخواه مردم ایران باشد. چون بدون هیچ دلیلی از توافق چندجانبه و مورد تأیید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از برجام خارج شد و در طول این ۸ سال با تحریمهای خود حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار به مردم ایران صدمه وارد کرد. او به جای عذرخواهی و جبران، فرار به جلو را شروع کرده و گفته میخواهم مذاکره کنم و اگر مذاکره موفق نباشد، از قدرت نظامی استفاده کنم.
به نقل از سایت حسن روحانی، او افزود: اشتباه ترامپ در این است که فکر میکند روی میز ایران کارتی وجود ندارد. در حالی که کارت آمریکا بسیار محدود است. یک کارت فشار اقتصادی بود که آن را مصرف کرده است و فعلاً یک کارت بیشتر روی میز ندارد. در حالی که برخلاف تصور آمریکا، ایران حداقل ۴ کارت مهم روی میز دارد که در زمان مناسب میشود آنها را توضیح داد.
روحانی در ادامه گفت: موافقت مسئولین جمهوری اسلامی ایران با انجام مذاکره قدم مهمی بود برای اینکه در منطقه صلح و آرامش برقرار شود. ما نباید بگذاریم نتانیاهو موفق شود. به نظر شخص من آمریکا و حتی ترامپ دنبال جنگ در منطقه نیست. آن کسی که دنبال جنگ در منطقه است، نتانیاهو است و اوست که مرتب آمریکا را تحریک میکند. امروز باید نتانیاهو را شکست دهیم و نگذاریم او به اهداف شوم خود برسد.
رئیسجمهور ایران در دورههای یازدهم و دوازدهم با بیان اینکه شرایط مذاکره که مستقیم باشد یا غیرمستقیم به شرایط سیاسی و نقشه طرف مقابل بستگی دارد، اظهار داشت: من با تجربه خودم همواره دیدهام مذاکراتی مفیدتر است که مستقیم باشد. اصل هم بر مذاکره مستقیم است. ما در کار روزمره صبح تا شب با یکدیگر مذاکره و صحبت میکنیم، مگر غیرمستقیم صحبت میکنیم و یکی را برای انتقال نظر خودمان واسطه میکنیم؟ زمانی ممکن است شرایطی باشد که با طرف بخواهیم مذاکره غیرمستقیم داشته باشیم اما مذاکرات مستقیم معمولاً میتواند مفیدتر باشد. در بعضی از شرایط اگر بخواهیم به مسائل راهبردی و مهم دست پیدا کنیم، هرچه سطح مذاکره بالاتر باشد، مفیدتر است و گاهی ضروری است که در بالاترین سطح سیاسی مذاکره انجام شود.
دکتر روحانی با اشاره به گفتوگوی تلفنی خود با باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا گفت: در مهر ۹۲ که به نیویورک رفتم اصرار آقای اوباما بر مذاکره بود. قبل از حرکت من از تهران آقای اوباما سه بار از طریق نمایندگی ایران در نیویورک پیغام داده بود که من مایلم با رئیسجمهور ایران که به نیویورک میآید مذاکره کنم. من این موضوع را خدمت مقام معظم رهبری مطرح کردم. ایشان موافق نبودند. در این زمینه خیلی با هم صحبت کردیم که مصلحت ما هست یا نه، مذاکره بکنیم یا نکنیم؟ تا اینکه در نهایت پیشنهادی دادم که ایشان پذیرفتند. من گفتم اگر اوباما شرایط مرا بپذیرد، من مذاکره میکنم و ایشان این را رد نکردند و گفتند این شرایطی که شما میگویید بعید است طرف مقابل قبول کند. مذاکره عملاً انجام نگرفت اما در لحظات آخری که ما در نیویورک بودیم به تماس تلفنی آقای اوباما به دلایلی پاسخ دادم که اگر لازم باشد دلایلش را زمانی توضیح میدهم. آن مذاکره کوتاه بود، یک ربع تا بیست دقیقه بیشتر طول نکشید اما در آن مذاکره کوتاه ۵ مسأله مهم مطرح شد. در دو مسأله ما با هم توافق کردیم و در سه مسأله بنا شد بعداً درباره آنها صحبت کنیم. این تماس توانست فضا را تلطیف کند. از آن طرف هم مذاکرات مستقیم وزرای خارجه توانست راه را باز کند. زحماتی که آقای دکتر ظریف و تیم همراهشان کشیدند در طول این مدت، اگر بنا بود مذاکرات غیرمستقیم باشد، نه در دو سال که شاید در ۲۰ سال هم به توافق نمیرسیدیم.
او با بیان اینکه امروز شرایط متفاوت است و در شرایط فعلی بر مبنای مصالح کشور باید تصمیمگیری شود، تأکید کرد: در شرایط فعلی همه ما باید تلاش کنیم حرف واحد در برابر بدخواهان داشته باشیم، هرچه فاصلهها را کمتر کنیم و وحدت و انسجام ملی را بیشتر کنیم، میتوانیم در مذاکرات موفقتر باشیم. باید نگذاریم بیبی (نتانیاهو) به نتیجه برسد. باید کاری کنیم که در منطقه و کشور صلح باشد و بتوانیم این صلح و آرامش را ادامه دهیم. امیدوارم با تلاشهایی که مسئولین محترم دولت چهاردهم و وزیر محترم خارجه انجام میدهند و همچنین با رهنمودهای مقام معظم رهبری، بتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم و سایه جنگ را از سر کشور دور کنیم و در مذاکرات بتوانیم تحریمهای اقتصادی را برداریم که موضوعی مهم برای کشورمان و دیگر کشورهاست.
دکتر روحانی در ابتدای این دیدار با اشاره به تحولات پرفرازونشیب سال گذشته مخصوصاً جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی علیرغم همه تلاشهایی که داشت و حمایتهایی که از جانب آمریکا و غرب دریافت کرد، به اهداف خود دست نیافت. امروز رژیم صهیونیستی به عنوان یک رژیم منفور و محکوم در افکار عمومی جهان شناخته میشود. خوشبختانه علاوه بر محکومیت در افکار عمومی دنیا، از لحاظ حقوقی هم با حکم قضات دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت صادر شده است. از لحاظ اطلاعاتی هم دچار شکست بزرگ شدند، چون در حوادث ۷ اکتبر سازمان اطلاعات داخلی اسرائیل (شاباک) یا بیاطلاع بود که از لحاظ اطلاعاتی ضربه بزرگی بوده است، یا باخبر بود و عکسالعملی نشان نداده که رسوایی بالاتری است. ادعاهایی هم که این رژیم در زمینه نابودی حماس و حزبالله و سایر نیروهای مقاومت و آزادی اسراء مطرح کرد بعد از ۱۸ ماه هنوز به آنها دست نیافته و نخواهد یافت. البته رژیم صهیونیستی با جنایات خود به غیر از مردم شریف فلسطین، ضربههایی به کشورهای منطقه زد. این رژیم میخواست جنگ را در منطقه توسعه دهد و تقریباً تا حدودی به این هدف شوم خود دست یافت؛ یعنی این حوادث صرفاً در غزه باقی نماند و به لبنان، سوریه و حتی به عراق و یمن و ایران هم سرایت کرد.
او ابراز امیدواری کرد که سال جدید برای مردم ایران سال سلم و صلح و امنیت و کاهش مشکلات اقتصادی باشد و بتوانیم در کنار هم به اهداف مهم ملی دست یابیم.