به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایرنا اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری صبح امروز (دوشنبه ۱۵ اردیبهشت) در پاسخ به این سوال که هدف سفر وزیر امور خارجه به پاکستان چیست و آیا سفر هند بلافاصله پس از این سفر صورت خواهد گرفت، گفت: سفر وزیر امور خارجه به پاکستان در چهارچوب رایزنیهای مستمر و نزدیک با کشورهای همسایه است. ما با پاکستان ارتباطات نزدیکی و مشورتهای مستمر داریم. مباحث منطقه به ویژه مباحث مرتبط با فلسطین اشغالی، لبنان و سوریه از موضوعات دستور کار سفر دکتر عراقچی خواهد بود. ایشان جلساتی نیز با نخستوزیر و رئیس جمهور پاکستان خواهند داشت.
وزیرخارجه پنجشنبه به هند سفر میکند
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با اشاره به برنامه وزیر خارجه در چند روز پیش رو گفت: سفر به هند برای شرکت در کمیسیون مشترک اقتصادی برنامه ریزی شده است و در روز پنجشنبه انجام خواهدشد.
ایران در فضای عمومی مذاکره نمیکند
بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص سخنان شب گذشته رئیس جمهور ایالات متحده مبنی بر عدم نیاز ایران به استفاده از انرژی هستهای گفت: ما در فضای عمومی و فضای رسانهای مذاکره نمیکنیم اما آنچه که مشخص است مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با حق ملت ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای یک موضع ثابت مبتنی بر منطق و حقوق بینالملل هست. برنامه هستهای صلحآمیز ایران پیشینه طولانی دارد به دهه ۱۹۷۰ برمی گردد و در آن زمان همه می دانند هم منابع فسیلی ما بیشتر از امروز بود و هم نیازهای ما کمتر، همین الان همه شاهد بودند با ناترازیهای در حوزه انرژی مواجه بودیم بنابراین برخی از صحبت ها که در مورد وجود منابع عظیم فسیلی در ایران و عدم نیاز به انرژی هستهای مطرح میشود واقعاً هیچ مبنای علمی و واقعی ندارد.
موضوع مذاکرات محدود و منحصر به موضوع هسته ای و رفع تحریم است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در حالی که نشست ایران با تروئیکای اروپایی که قرار بود جمعه هفته گذشته در رم برگزار شود به تعویق افتاده است، وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی خواستار ورود مباحث غیرهسته ای در توافق احتمالی شده؛ پاسخ تهران به این سخنان چیست؛ آیا لغو نشست روز جمعه پیامی به تروئیکای اروپایی بود و این نشست چه زمانی برگزار میشود و چه محورهایی خواهد داشت، گفت: موضوع لغو در کار نبود و پیام خاصی نداشت صرفا به دلیل اینکه قرار بود این نشست در کنار مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا برگزار شود و آن نشست به دلایل لجستیکی به تعویق افتاد، این نشست نیز به تعویق افتاد. بنابراین حتما ما آماده هستیم که با توافق طرفین جلسه دیگری داشته باشیم.
بقائی افزود: در مورد سایر موضوعاتی که از سوی فرانسه مطرح شده است، برای ما عجیب بود، واقعیت امر اما این است که این قبیل سخنان سابقه داشته است. شاید هدف از بیان این اظهارات این است که به دنبال نوعی چانه زنی بیرون از اتاق مذاکره هستند که برای ما قابل پذیرش نیست. موضوع مذاکرات محدود و منحصر به موضوع هسته ای و رفع تحریمهاست.
ما در مورد آینده گفتگوها منتظر اعلام نظر عمان خواهیم ماند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره روند مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده گفت: جمهوری اسلامی ایران پایبندی خود را برای ادامه مسیر گفت و گو و دیپلماسی در عمل نشان داده است. ما با آمادگی کامل در این چند دور مذاکرات شرکت کردیم. تغییر زمان یا تعویق گفتگوها بنا به پیشنهاد میانجی، یعنی وزیر خارجه عمان و به تفاهم طرفین بود. این تغییرات به دلایلی که هم در توییت وزیر امور خارجه مطرح شد و هم در بیانیهای که وزیر خارجه عمان ارائه داد، صورت گرفت.
وی ادامه داد: ما در مورد آینده گفتگوها منتظر اعلام نظر عمان خواهیم ماند، زیرا ارتباط مستقیم با طرف مقابل نداریم. اطمینان داریم که بهترین زمان و مکان برای ادامه مسیر، بهویژه با هماهنگی دوستان عمانی مشخص خواهد شد و در زمان مناسب اطلاعرسانی خواهد شد.
بقائی در پاسخ به این سوال که آمریکاییها اعلام کردهاند که اساسا نشستی برای روز شنبه برنامه ریزی نشده بود، پاسخ شما به این ادعا چیست، گفت: ما در این خصوص شفاف عمل کردیم، این نباید بخشی از بازی مذاکراتی باشد. تصمیمگیری درباره زمان مذاکره بنا به پیشنهاد طرف عمانی و با هماهنگی دو طرف انجام شده بود. اینکه بعدا چه اتفاقی افتاد ما اعلام موضع کردیم. تصمیم برای تعویق، لجستیکی بود.
ملاک ایران رفتار و موضعگیری آمریکا در میز مذاکره است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که موضع شما در مورد تغییرات در شورای امنیت ملی آمریکا و ادعای مربوط به همکاری مشاور سابق امنیت ملی آمریکا با نتانیاهو بدون اطلاع ترامپ و تلاش وی برای تحمیل دیدگاه های نتانیاهو بر تیم مذاکره کننده آمریکا چیست، گفت: موضوع تغییر در سامانه تصمیم گیری و سیاست گذاری آمریکا راجع به موضوع مذاکرات موضوعی است که به خودشان مربوط است؛ برای ما آنچه که مهم و معیار است رفتار و موضع گیری های رسمی طرف مقابل در میز مذاکره است که آنها را شنیدیم. برای ما ملاک و مبنای موضع گیری و تصمیم سازی در قبال مباحث مذاکراتی آن چیزی است که به صورت رسمی از طرف مقام صلاحیتدار آمریکایی مطرح میشود.
ایران از هر فرصتی برای حمایت از مردم فلسطین استفاده میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور کم سابقه ایران در نشست دیوان بینالمللی دادگستری درباره الزام رژیم صهیونیستی به انتقال بی قید و شرط کمکها به غزه گفت: این اقدام کم سابقه بوده اما بیسابقه نبوده است، ایران سال گذشته در جریان رسیدگی به یک رای مشورتی دیگر در رابطه با حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین شرکت و مواضع خود را بیان کرد. شرکت وزارت امور خارجه در مراحل رسیدگی به رای مشورتی اخیر که بر یک قطعنامه مجمع عمومی مبتنی بوده، در راستای سیاست جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از هر فرصتی جهت حمایت از مردم فلسطین صورت گرفته است.
وی ادامه داد: این رای مشورتی سوال مشخصی دارد؛ اینکه آیا رژیم صهیونیستی به نهادهای کمک رسان مانند آنروا برای ارسال کمک به سرزمینهای اشغالی، متعهد است؟ ما متاسفیم که در حالی که یک نسلکشی واضح در دو سال گذشته در جریان بوده است؛ ما باید به سوال پیش پا افتاده و فرعی بپردازیم و آن امکان کمک رسانی نهادها کمک رسان و سایر کشورها به مردم غزه است. در این نشست حدود ۴۰ کشور شرکت کردند و فقط آمریکا و انگلیس مخالف بودند و دیگر کشورها به اجماع بر ضرورت ادامه کار نهادهای کمک رسان به مردم غزه تاکید کردند. رژیم صهیونیستی بارها نشان داده است که هیچ وقعی به هنجارها و قواعد بینالملل نمیگذارد و شاهد مثال آن اتفاقات دو سال اخیر در غزه است.
بقائی همچین در پاسخ به این سوال که آخرین تحولات مرتبط با تصویب معاهده جامع ایران و روسیه چیست، گفت: موافقتنامه شراکت راهبردی با جدیت در حال پیگیری است. طرف روسی مراحل تصویب این معاهده در داخل کشورش را انجام داده و ما هم به سرعت پیگیر این موضوع هستیم.
آمریکا در موضع دیکته کردن مواضع خود به لبنان نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص فشار ایالات متحده مبنی بر خلع سلاح مقاومت فلسطین و لبنان گفت: موضوع سلاح و دفاع از یک کشور هیچ ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد، خصوصا طرفی که بخشی از درگیری است. آمریکا در جایگاهی نیست که بخواهد مواضع و مطالبات خودش را به طرفهای لبنانی دیکته کند. این موضوع باید توسط کلیت لبنان انجام شود. اساسا حق مقاومت بخشی از حق دفاع مشروع ملتهاست و در حقوق بینالملل به عنوان حق سلب ناپذیر شناخته شده است. خصوصا در منطقه ما که با موجودیتی به نام رژیم صهیونیستی مواجهیم حتما همه کشورها دقت خواهند کرد که نمیتوانند در برابر چنین رژیمی دست به خلع سلاح خود بزنند.
نیروهای مسلح هر تعرضی را به شدیدترین وجه ممکن پاسخ خواهند داد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به تهدیدات نظامی رژیم صهیونسیتی نیز گفت: در مورد تهدیدهایی که علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح میشود قطعاً ایران و نیروهای مسلح ما با تمام قوا و با مراقبت کامل هر تعرضی را و هر ماجراجویی را به شدیدترین وجه ممکن پاسخ خواهند داد؛ در این موضوع تردید نکنید
اگر آمریکا در موضع خود صادق باشد، بسیاری از مسائل قابل حل است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پالسهای رئیسجمهور آمریکا و تحریم و دعوت به مذاکره همزمان گفت: این پیامهای متناقض و ضدونقیض که از سوی مقامات مختلف آمریکایی صادر میشود، کمک کننده نخواهد بود اما تأثیر منفی هم بر عزم ما برای پافشاری بر مواضع اصولیمان نخواهد داشت.
ما آماده ورود و تداوم یک مسیر دیپلماتیک و مبتنی بر گفتگو برای حل مسائل مرتبط با موضوع هستهای و تحریمها هستیم. در عین حال، مواضع اصولی خود را نیز با همین صراحت اعلام کردهایم و در این مسیر ثابتقدم خواهیم ماند.
بقائی ادامه داد: اگر طرفهای آمریکایی در این خواسته که جمهوری اسلامی ایران نباید بمب هستهای داشته باشد، صادق باشند؛ بسیاری از مسائل قابل حل است. زیرا ما از پیش، بهصورت شفاف اعلام کردهایم و در عمل نیز نشان دادهایم که بههیچعنوان به دنبال تسلیحاتیسازی برنامه هستهای خود نبوده و نیستیم.
۳۱۱۳۱۱