یک کارشناس صهیونیست هشدار میدهد پس از ۱۸ ماه جنگ در غزه، اسرائیل در یک دوراهی حیاتی گیر کرده است؛ انتخاب استراتژی برای آینده این منطقه که هر گزینه آن چالشها و پیامدهای عمیقی برای تلآویو دارد.
به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، عوفر گوترمن تحلیلگر و کارشناس پژوهشکده امنیت اسرائیل (INSS) در یادداشتی که در پایگاه اطلاع رسانی این پژوهشکده منتشر شد، تاکید کرد، مهاجرت داوطلبانه یکی از این گزینهها است اما این گزینه هنوز پیامدهای استراتژیک آن برای اسرائیل به دقت بررسی نشده و احتمال تحققش اندک است.
دومین گزینه اشغال غزه و حاکمیت نظامی بلندمدت بر آن است که از نگاه این تحلیلگر؛ این راهکار هم ممکن است حماس را تضعیف کند، اما نابودی کامل آن را تضمین نمیکند و در مقابل جان گروگانهای اسرائیلی را هم به خطر خواهد انداخت و هزینههای سنگینی برای اسرائیل به همراه دارد.
دست و پا کردن ساختار حاکمیتی فلسطینی میانهرو با حمایت بینالمللی و عربی سومین گزینه اسرائیل است که از دیدگاه این کارشناس این گزینه هزینه کمتری برای اسرائیل دارد، اما برای تحقق آن در حال حاضر مکانیسم موثری برای خلع سلاح غزه و برچیدن توان نظامی حماس وجود ندارد.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است، تحلیل این گزینهها بر این پیشفرض استوار است که آزادی گروگانها اولویت بالاتری نسبت به فروپاشی حاکمیت حماس دارد.
به همین دلیل، طرح آزادی گروگانها از گزینههای بررسیشده برای آینده غزه جدا شده، با این امید که این هدف به طور مستقل پیگیری شود.
چالش اصلی از منظر این تحلیل، تعارض میان تضمین فروپاشی حماس و پیامدهای سنگین اشغال طولانیمدت غزه برای اسرائیل است.
به زعم این تحلیلگر در این میان، سیاست خارجی دولت جدید آمریکا نیز بر مدیریت بحران غزه اثر گذاشته و دامنه مانور سیاسی اسرائیل را محدود کرده است. دولت آمریکا چند بار خواستار پایان جنگ و پیشبرد چشماندازی منطقهای برای صلح و توسعه اقتصادی است که با رقابت جهانی این کشور با چین همخوانی دارد.
در این بین پیشنهاد استراتژیک این گزارش، اتخاذ رویکردی دوگانه است که عملیات نظامی و ابتکار سیاسی را ترکیب میکند:
عملیات نظامی متمرکز و مستمر برای تضعیف حماس و همزمان ایجاد بستر برای ثبات با حاکمیتی جایگزین پیشنهاد اصلی و محوری این تحلیلگر است.
ابتکار سیاسی برای ساخت تدریجی حاکمیتی میانهرو در غزه که از تلاشهای نظامی پشتیبانی کرده و آن را تسریع کند، از نگاه برخی از محافل اسرائیلی برای غزه راهگشا است.
اما این استراتژی نیازمند همکاری نزدیک با کشورهای عربی و بخشی از توافقی منطقهای است که شامل عادیسازی روابط با عربستان سعودی و گامهایی برای پایان دادن رسمی به جدال عربی و اسرائیلی میشود.
به اعتقاد نویسنده، این راهبرد برای اسرائیل، آزادی عمل امنیتی، تداوم تلاشها برای نابودی حماس و مهار تهدیدات غزه را از طریق ترکیبی از اقدامات نظامی، اقتصادی، حقوقی و سیاسی تضمین میکند.
از منظر تحلیلگر این پژوهشکده این رویکرد در مقایسه با گزینههای تکبعدی که اکنون در اسرائیل بحث میشوند، پیچیدهتر اما واقعبینانهتر است. این طرح میتواند آینده غزه را در راستای منافع کلان اسرائیل شکل دهد، مخاطرات را هوشمندانه مدیریت کند و از فرصتهای سیاسی برای پایان دادن به منازعه اعراب و اسرائیل و ایجاد اتحادی منطقهای بهره ببرد. این اتحاد، جایگاه استراتژیک اسرائیل را به طور تاریخی بهبود خواهد داد، ضمن آنکه اثرات عمیق بحران غزه بر اقتصاد، سیاست و جامعه اسرائیل را نیز مدنظر قرار میدهد.
انتهای پیام/
منبع: تسنیم