به گزارش ایسنا، «محمد اسلامی» معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در دیدار با نخبگان دانشگاهی و اعضای برگزیده بنیاد ملی نخبگان کشور، اظهار کرد: انرژی هستهای به معنای حقیقی کلمه، پیشگام توسعه است که میتواند در بسیاری از حوزهها مسائل و چالشهای کشور را رفع کند.
وی افزود: وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه اخیر خود با صراحت اعلام کرد، کشورهایی میتوانند غنیسازی کنند که سلاح هستهای دارند. بنابراین هسته اصلی پیشبرنده و بنیادین، غنی سازی است. به عبارت دیگر اگر در این حوزه غفلت وجود داشته باشد، نمیتوانید به مرحلهای برسید که فعالیتهایتان صنعتی تلقی شود.
معاون رئیسجمهور گفت: صنعت هستهای موجب اقتدار جمهوری اسلامی است که این دستاورد از نگاه نظام سلطه برای کشور ما ممنوع است. آنها نمیخواهند کشوری مثل ایران که دارای استعداد، نیروی انسانی درخشان، ذخایر غنی و جایگاه استراتژیک در دنیاست، به ابزارهای قدرت مجهز شود.
اسلامی ادامه داد: اکنون سازمان انرژی اتمی ایران وارد فاز صنعتی شده است؛ این مهم بر اساس نیازهای ملی و نگاه راهبردی به سرانجام رسیده است.
وی با اشاره به اهمیت تدوین سند جامع راهبردی برای ایجاد چشم انداز و برنامه بلندمدت سازمان در ۲۰ سال آینده خاطرنشان کرد: سند جامع راهبردی صنعت هستهای کشور با بهرهگیری از مشارکت نخبگان و جوانان این حوزه تدوین شد؛ سندی جامع و برنامهمحور که برای این سازمان بسیار حائز اهمیت است.
اسلامی اظهار کرد: بر همین اساس، لازم بود همزمان با اقدامات اجرایی، دستاوردهای خود را نیز بهدرستی روایت کنیم. باید نتایج را روایت کنیم، اطلاعرسانی کنیم و از دل خلاقیتها، یک شبکه واقعی، پویا و زنده برای نقشآفرینی ملی شکل دهیم.
نیروگاه بوشهر ظرف ۱۰ سال گذشته، ۷۲ میلیارد کیلوواتساعت برق تولید کرده است
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهار کرد: نیروگاه بوشهر که یکی از هشت نیروگاه برتر جهان از نظر ایمنی و عملکرد است، هر سال بیش از هفت میلیارد کیلوواتساعت برق تولید میکند. این نیروگاه از آغاز فعالیت حدود ۷۲ میلیارد کیلوواتساعت برق به شبکه تحویل داده است. اگر تامین این میزان برق از سوخت فسیلی صورت میگرفت، معادل مصرف ۱۱۰ میلیون بشکه نفت بود. این نیروگاه با فعالیت خود مانع از انتشار حدود ۸۰ میلیون متر مکعب آلاینده به محیط زیست شده است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه نگاه غیرواقعی به ظرفیتها و منابع، یکی از مشکلات ریشهای است، افزود: جامعه در حال رشد است بر همین اساس تقاضا برای انرژی نیز افزایش مییابد. تجهیزات هم با گذر زمان فرسوده میشوند و مصرف بالا میرود؛ در این راستا وظیفه ما این است که سهم برق هستهای را در سبد انرژی کشور تعریف کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در این دوره با نوسازی مطالعات گذشته و ابلاغ سند، تعاریف جدیدی را آغاز کردیم. در سواحل دریای عمان، خلیج فارس و دریای خزر شرکتهایی را ایجاد کردیم. زمینها تأمین شده، مناطق شناسایی شده و پروژهها به شکل همزمان آغاز شده است. برخی از این پروژهها با مشارکت خارجی و بخشی کاملاً ایرانی و در مقیاس کوچکتر در حال اجرا هستند.
وی افزود: سهم انرژی اتمی در سند توسعه انرژی کشور که توسط ریاستجمهوری به تصویب رسید، در نظر گرفته شد و این برنامه در شورای عالی انرژی نیز به ثبت رسیده است. البته در کنار تولید برق اتمی، فناوری هستهای کاربردهای گستردهتری نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: یکی از این حوزهها، پرتودهی است؛ استفاده از گاما و شتابدهندهها در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی نقش موثری دارد. امروز حدود ۳۰ درصد از ۱۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی کشور دچار ضایعات میشود که علاوه بر خسارت مالی، انرژی عظیمی را نیز تلف میکند. با کاهش این ضایعات، امنیت غذایی افزایش مییابد و همچنین امکان صادرات محصولات نیز بیشتر خواهد شد. ما تاکنون ظرفیت پرتودهی ۵۰۰ هزار تن در سال را ایجاد کردهایم و بخش خصوصی را نیز برای مشارکت فعالانه فراخواندهایم.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: در اتاق بازرگانی، کمیته فناوری هستهای را تأسیس کردهایم و بهدنبال مشارکت بخش خصوصی هستیم، همانگونه که در بخش معدن موفق بودیم. در زمینه پرتودهی، مدلهای متنوعی از سرمایهگذاری شامل داخلی، خارجی و فاینانس را تعریف کردهایم و در حال حاضر با استفاده از روش های مختلف در حال جذب منابع و همکاری دانشبنیانها شرکت هستیم.
بیش از ۲۳۰ مرکز از رادیوداروهای ایرانی استفاده میکنند
اسلامی خاطرنشان کرد: در حوزه پزشکی و سلامت نیز فناوری هستهای نقش بسیار مهمی دارد. بیش از ۲۳۰ مرکز در کشور از رادیوداروهای تولید داخل و محصولات سازمان انرژی اتمی استفاده میکنند و این محصولات به بیش از ۱۵ کشور صادر میشود. اگر موانع حملونقل ناشی از تحریمها نبود، ۳۰ کشور بهطور دائم از این محصولات بهرهمند میشدند.
وی گفت: امروز بیش از ۷۰ نوع رادیوداروی تولیدی داریم و حدود ۲۰ محصول نیز در مرحله تحقیقاتی یا آزمایشگاهی هستند. ما افتخار میکنیم که از کشورهای برتر دنیا در حوزه تولید رادیودارو هستیم، آنهم در شرایطی که با شدیدترین تهدیدات و فشارها، از تحریم تا ترور و خرابکاری صنعتی، مواجه بودهایم.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد، اما با شفافیت کامل با این نهاد همکاری داشتیم تا اتهامات سیاسی را از کشور دور کنیم و مسیر توسعه صنعت هستهای هموار شود.
فناوری پلاسما در خدمت درمان سرطان و زخمهای مزمن قرار گرفته است
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: در حوزه پلاسما، بهویژه پلاسمای سرد، تحولات چشمگیری رخ داده است. این فناوری در حوزه محیط زیست، درمان سرطان و زخمهای مزمن بهویژه در بیماران دیابتی کاربرد گستردهای دارد و بیش از ۶ مرکز فعال در کشور داریم که در حال خدمترسانی به مردم هستند.
وی خاطرنشان کرد: در حوزههای نوینی چون کوانتوم، رایانه کوانتومی و لیزر نیز اقدامات اساسی انجام شده است. برخی از این فناوریها، مرز دانش را جابهجا میکنند و برخی دیگر باید هرچه سریعتر به فرآیند تجاریسازی و ورود به زندگی مردم برسند.
در پایان این نشست، نخبگان حاضر با رئیس سازمان انرژی اتمی به گفتوگو پرداختند و به طرح پرسشهای تخصصی و دغدغههای خود در حوزه انرژی هستهای و دیگر حوزهههای مهم کشور پرداختند.
انتهای پیام