رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره نشت اخیر اطلاعات بانک سپه گفت: اتفاق اخیر هک نبوده بلکه سرقت داده بوده است، خوشبختانه به نتایج خوبی درباره این موضوع رسیدهایم که بهزودی اعلام خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، محمد امین آقامیری درباره نشت اخیر اطلاعات بانک سپه گفت: چند روز پس از اعلام خبر حمله، مشخص شد که اتفاق اخیر هک نبوده بلکه سرقت داده بوده است، خوشبختانه به نتایج خوبی درباره این موضوع رسیدهایم که بهزودی اعلام خواهد شد.
دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی با تأکید بر اهمیت امنیت سایبری در دنیای امروز اظهار داشت: بهزودی در حوزه امنیت سایبری، شورای عالی فضای مجازی مصوبهای مهم خواهد داشت.
وی که درباره نحوه تدوین و تصویب ۳۹ سند ذیل سند راهبردی فضای مجازی در کشور سخن می گفت، افزود: تمامی دستگاههایی که درباره موضوعات فضای مجازی ذینفع هستند، مسئولیت تدوین و پیادهسازی نظامات سند راهبردی فضای مجازی را بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه مسئول اجرایی اسناد سند راهبردی، همان مسئولین تدوین آن هستند، افزود: با این رویکرد، امکان پیگیری و تحققپذیری سند بهصورت عملی فراهم میشود.
آقامیری درباره آخرین وضعیت سند راهبردی فضای مجازی توضیح داد: به دلیل تغییر در دولت و وزارتخانهها، درخواست بهروزرسانی اعلام شد و از بهمنماه تاکنون پنج سند بهروزرسانی شده و وزارت ارتباطات (نظام اقتصاد دیجیتال)، معاونت حقوقی (نظام حقوقی)، وزارت امور خارجه (دیپلماسی خارجی) و وزارت ارشاد (نظام تبلیغات) این اسناد را بهروزرسانی و ارسال کردهاند.
ارسال ۶۰ درصد از پیش نویسهای سند راهبردی فضای مجازی
وی در ادامه افزود: تاکنون ۶۰ درصد از پیشنویسهای سند راهبردی فضای مجازی ارسال شده و ۲۵ پیشنویس به مرکز ملی فضای مجازی رسیده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه برخی دستگاهها تدوین چند سند را بر عهده دارند، گفت: وزارت ارتباطات، وزارت ارشاد و وزارت علوم اسناد مورد نظر را ارسال کردهاند، وزارت کار، وزارت اقتصاد، فرماندهی نیروی انتظامی، معاونت حقوقی و معاونت علمی نیز برخی اسناد را ارسال کردهاند و همچنان منتظر دریافت اسناد از وزارت کشور، آموزش و پرورش، افتا و قوه قضائیه هستیم.
وی با تأکید بر اینکه مرکز ملی فضای مجازی برای پیشبرد اسناد در حال همکاری با دستگاههای مسئول در سند راهبردی است، توضیح داد: پیگیریهای متعددی انجام شده و وظیفه تحقق این سند بر عهده مرکز ملی فضای مجازی است، از اینرو اعلام آمادگی کردهایم تا با همکاری مشترک با دستگاهها، اسناد را تدوین کنیم.
آقامیری با اشاره به اینکه فعالیتها در حوزه فضای مجازی متوقف بر تصویب سندها نیست، گفت: برای این موضوع، فرصت محیط آزمون (سندباکس) را ایجاد کردیم تا فعالیت فعالان حوزه در اسنادنویسی تسهیل شود.
تا پایان خرداد ماه تمامی نظامات سند راهبردی به دست مرکز ملی فضای مجازی میرسد
وی ضمن اشاره به اینکه در حوزه سیاستگذاری، برخلاف حوزه اجرا نمیتوان ضمانت اجرایی گذاشت، خاطرنشان کرد: تمامی دستگاههای اجرایی و مسئول در سند راهبردی با حرکت تیمی در پی تحقق این سند در کشور هستند و انشاءالله تا پایان خرداد، تمامی نظامات سند راهبردی به دست مرکز ملی فضای مجازی خواهد رسید.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به جایگاه دیپلماسی در سند راهبردی فضای مجازی توضیح داد: ما یک دیپلماسی سایبری و یک دیپلماسی عمومی در فضای مجازی داریم که هر دو مهم هستند.
وی افزود: دیپلماسی سایبری بر عهده وزارت امور خارجه است و در همین راستا، سند دیپلماسی دیجیتال از سوی وزارت خارجه به مرکز ملی فضای مجازی ارسال شده است.
آقامیری گفت: دیپلماسی دیجیتال، مباحث دوجانبه و چندجانبه را شامل میشود، روایتسازی و معرفی کشور، فرهنگ و تاریخ باید توسط مردم تعریف شود که در قالب دیپلماسی سایبری دنبال میشود.
وی با توجه به اهمیت دیپلماسی سایبری در دنیای امروز گفت: دیپلماسی سایبری موضوعات متعددی را در کنوانسیونها پیگیری میکند، مانند پیمان جهانی دیجیتال که از سوی دبیرکل سازمان ملل در حال بررسی است.
آقامیری افزود: ما در نقطه حساسی هستیم چراکه نظامات فضای مجازی با بیشترین چالشها در حال تدویناند و میان کشورهای مختلف نیز درباره این موضوع بحثهایی وجود دارد، مباحث حکمرانی دولتمحور و فردمحور در دنیا مطرح است و ما نیز از طریق وزارت خارجه پیگیر نقشآفرینی در این عرصه هستیم.
۳ سند برای ایمنسازی فضای مجازی تدوین شده است
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه بحث دفاع سایبری، امنیت سایبری و ارتقای سند مقابله در سند راهبردی دیده شده است، گفت: این سه سند، ایمنسازی فضای مجازی را در کشور بر عهده دارند.
وی افزود: تمامی کشورها در حوزه امنیت سایبری با چالش مواجهاند، از سال ۱۴۰۱، حملات سایبری در ایران سه برابر شد و سال بعد چندین برابر افزایش یافت. طبق آمارها، کشور ما جزو کشورهایی است که بیشترین حملات سایبری را تجربه کرده است.
آقامیری با اشاره به ظرفیتهای دفاعی کشور در حوزه حملات سایبری گفت: ما جزو کشورهایی هستیم که کشورهای دیگر علاقهمند به بستن پیمان امنیت سایبری با آن هستند.
حکمرانی داده ستون فقرات حکمرانی فضای مجازی است
وی با اشاره به اینکه داده در عصر جدید معادل پول و قدرت است، گفت: کشورها در حال قانونگذاری در این حوزه هستند. از اینرو توجه به حریم خصوصی، توسعه و دسترسی به دادهها باید در سند حکمرانی داده مدنظر قرار گیرد، چراکه حکمرانی داده، ستون فقرات حکمرانی فضای مجازی است.
آقامیری درباره جایگاه ویژه شبکه ملی اطلاعات در فضای مجازی کشور گفت: شبکه ملی اطلاعات، اولین بند از سند راهبردی است که از سال ۱۴۰۰ ردیف بودجه دریافت کرده و بهروزرسانی شاخصهای آن از اسفند ۱۴۰۲ در مرکز ملی فضای مجازی در حال پیگیری است.
توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی در شبکه ملی اطلاعات
وی افزود: یکی از موارد ارتقا این است که برای توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی باید شرایط ویژهای در شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفته شود.
آقامیری با بیان اهمیت شبکه ملی اطلاعات گفت: سند راهبردی و شبکه ملی اطلاعات چند موضوع مهم دارند که یکی از آنها توانمندسازی است، بسیاری از خدمات فضای مجازی برای مردم ایران تحریم شدهاند و با این اسناد باید بتوانیم بهصورت پایدار نیازهای مردم را در فضای مجازی تأمین کنیم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با تأکید بر تسریع تحقق شبکه ملی اطلاعات گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، متولی تأمین بخش عمدهای از زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات است، برخی خدمات پایه، مسئولیت حاکمیتی دارند و وزارت ارتباطات، وزارت صمت، معاونت علمی ریاستجمهوری و چند دستگاه دیگر مسئول آن هستند.
وزارت ارتباطات متولی مصوبه ایجاد دسترسی به سکوهای خارجی است
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره ایجاد دسترسی به سکوهای خارجی گفت: وزارت ارتباطات متولی این امر است و جلسات منسجم و منظمی در این خصوص در حال برگزاری است تا آثار هر اقدام در نظر گرفته شود، امیدواریم در چارچوبهای تدوینشده بتوانیم به نتیجه برسیم.
انتهای پیام/
منبع: تسنیم