به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در اواخر فروردین ۱۳۵۸ در بحبوحه ماجرای گروگانهای سفارت آمریکا، و چند روز پس از قطع رابطه دیپلماتیک ایران و آمریکا که در ایران با استقبال فراوانی از سوی نهادهای مختلف روبهرو شد، روزنامه بامداد با آیتالله اشراقی داماد امام مصاحبهای در مورد مسائل مهم کشوری انجام داد. متن این گفتوگو که روز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۳۵۹ در روزنامه یادشده منتشر شد به این شرح بود:
به اتفاق حجتالاسلام سید احمد خمینی با دانشجویان مسلمان پیرو خط امام دیدار و ملاقات داشتید و در این دیدار چه مسائلی مطرح شد؟
دیدار من و برادر حجتالاسلام سید احمد خمینی بیشتر به منظور تفقد از دانشجویان و ضمنا سفارش گروگانها که هرچه بیشتر سعی شود رفاه حال آنها فراهم گردد تا امپریالیسم بداند که اسلام در عین قدرت اسرا را ولو ضد اسلام و مسلمین باشد مورد محبت و عنایت قرار میدهد و درواقع ما جنگی با اسرا نداریم ما ملت مظلومی هستیم که از ظلم آمریکای جهانخوار فریادمان بلند شده و میگوییم اگر ملتی میخواهد خودش سرنوشت خود را دست گیرد و آزاد زندگی کند چرا با این خواست ابرقدرتها مخالفت میکنند و چرا آمریکا با استقلال ما میجنگد و چرا در برابر خواستهای انسانی ما توطئه میکند و میخواهد ما را در تنگنای حصار اقتصادی به ستوه آورد که چرا ما میگوییم جنایتکار را مسترد دارید و از دزدی که اموال ملت ما را به تاراج برده حمایت میکنند. واقعا جای تعجب است که اینان خود را طرفدار حقوق بشر هم میدانند ولی فتح در این میدان هم با ما است چراکه خدا در وجدانهای بیدار ما میباشد.
به دنبال قطع رابطه با ایران از طرف آمریکا مردم این واقعه تاریخی را جشن گرفته و شادمانی کردند نظر شما در این مورد چیست؟ آیا کشور ایران با توجه به اینکه سیاست اقتصادی رژیم گذشته بر مبنای وابستگی به صنایع آمریکا پایهریزی شده و در حال حاضر مواد مصرفی و قطعات یدکی بسیاری از واحدهای صنعتی ما باید از آمریکا بیاید و اصولا وظیفه مردم و رئیسجمهوری در این زمینه چیست؟
اگر با دید مادی بنگریم محاصره اقتصادی جشن ندارد زیرا در وضع مادی ما قطع رابطه بیاثر نیست مگر آنکه تلاش کنیم تا در همین حالت قطع رابطه از هر جهت خودکفا شویم و امیدواریم که دولت و ملت این تلاش را فراموش نکنند و اگر با دید معنوی بنگریم این قطع رابطه بسیار چشمگیر و عالی است ما گرسنگی با عزت را بر سیری با ذلت ترجیح میدهیم. قطع رابطه یعنی قطع طمع آمریکا از ما و قطع امید ما از کمک مادی آمریکا و در این دو قطع سعادت ما شکوفا میشود. دولت و ملت در این قطع رابطه با همبستگی بیشتر و اطاعت از رهبر باید به راه خود ادامه داده و در برابر مشکلات همه مردم ابرمرد شوند این است راه موفقیت در این تاریخ حساس و از این تنگنای سرنوشتساز.
با توجه به اینکه مردم و دولت ایران از قطع رابطه با آمریکا اینچنین استقبال کردند بنابراین چرا ایران در قطع رابطه با آمریکا پیشقدم نشد؟
ما با تمام دولتها اگر رفتار انسانی با ما داشته باشند و به احترام متقابل پایبند باشند میخواهیم حسن رابطه داشته باشیم ما هرگز پیشقدم در قطع رابطه با هیچ دولتی نمیشویم بگذار این قطعها با آنکه به نفع ما است از آنها شروع شود تا دنیا بداند که اسلام و طرفدار همه بشر در عین آنکه خصم زورگویان است. و در جنگها هم هیچوقت اسلام پیشقدم نبوده است.
هیأتی از طرف کشور جمهوری اسلامی ایران برای تحقیق در مورد امام موسی صدر قرار است که عازم لیبی شود ولی درست همزمان با عزیمت این گروه آیتالله منتظری مخالفت خود را با اعزام این گروه در شرایط فعلی اعلام کردند به نظر شما آیا تحقیق این گروه ضروری است؟
در این مورد به نظر من حق با آیتالله منتظری است و در این موقع آن هم به طور رسمی و علنی بعضی از پیگیریها به صلاح مسلمین نمیباشد.
نظر شما در مورد برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی و افرادی که در اول انتخابات رای اکثریت را به دست آوردهاند چیست آیا انتخابات درست برگزار شد؟
در دنیا انتخابات به این سالمی و آزادی که در ایران برگزار شد بینظیر است و در دنیا انتخابات بدون تقلب هم نادر است شاید بعضی افراد یا بعضی گروهها فیالجمله تخلفاتی کرده باشند که احیانا صندوقی باطل شود ولی اصلا انتخابات و هجوم مردم برای رای دادن قطعا در ایران بیسابقه بود و در مورد افرادی که انتخاب شدند همه افراد شایستهای میباشند.
اعلام محدودیت سفر به خارج از کشور که از سوی وزارت ارشاد ملی لایحه آن به شورای انقلاب برده شده است نظرات مخالف و موافقی به دنبال داشت شما با این محدودیت مخالفید یا موافق؟
مسافرت به خارج کشور اگر به صورت توریستی باشد آن هم به منظور عیاشی چه بهتر که خیلی محدود شود تا به ارز کشور صدمهای نخورد. امروز مملکت ما نیاز به بازسازی و آدم دارد و پول مملکت را برای عیاشی خارج کردن چه سودی دارد؟ و آدمهایی که برای ولگردی به اروپا میروند برای ایران جز انگل نمیتوانند باشند. خوب است بمانند تا در ایران شاید فرد مفیدی گردند. اما اگر به صورت مطالعه و یا مبادلات فرهنگی و یا تحصیلی باشد نباید محدودیتی قائل شد.
در مورد عفو عمومی امام با توجه به اینکه امام فرمودند این عفو شامل ساواکیها و روحانینماها نیز خواهد شد به نظر شما آیا این عفو شامل افرادی که در ادارات پاکسازی شدهاند میبایستی بشود.
پاکسازی در ادارات یک امر ضروری است و عفو امام مربوط به کسانی است که گرفتاری در دادگاههای انقلاب اسلامی دارند نه پاکسازی در ادارات.
نتایج سفر شما به کردستان و اینکه اعلام نمودند بسیار مثبت بود چرا تاکنون اجرا نشده است؟
درباره کردستان من نظر قاطع خود را پس از بازدید از این منطقه به شورای انقلاب دادهام و شخص امام هم با نظرات من موافقت دارند.
۲۵۹